O componentă importantă a proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! – Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice”, implementat în perioada 1.04.2014 – 30.11.2015, de Confederația Caritas România și partenerii săi, Fundația “Alături de Voi” Iași, Fundația “Pentru Voi” Timișoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare și Caritas Norvegia este organizarea unui amplu proces de consultare cu cel puțin 225 de reprezentanți ai ONG-urilor furnizoare de servicii sociale și cu 105 reprezentanți ai autorităților publice locale din cinci regiuni ale țării (Sud, Est, Centru, Vest, Nord Vest) cu scopul de a formula o politică publică de finanțare a serviciilor sociale.
Aceste consultări se organizează de către partenerii proiectului având la bază același metodologie cu scopul de a avea o abordarea unitară în cele cinci regiuni în care sunt organizate workshop-urile consultative.
Pentru atingerea obiectivelor propuse, ne-am propus să organizăm 15 workshop-uri consultative, câte 3 în fiecare din cele cinci regiuni identificate, în 2014 în lunile iunie, septembrie și în luna ianuarie 2015.
Până în prezent au fost organizate două sesiuni de consultări în fiecare regiune Profilului participanților la workshop-uri
ONG-uri furnizoare de servicii sociale care au beneficiat/beneficiază de finanțare (sau au încercat să obțină) din fonduri publice
Autorități publice locale care finanțează servicii sociale acordate de ONG-uri ca furnizori privați într-una din situațiile mai sus descrise și/sau finanțează servicii sociale acordate de către furnizori publici care de regulă sunt instituții publice subordonate sau nu
Prioritizarea propunerilor/recomandărilor a fost realizată în felul următor:
– s-au prezentat ONG/APL-ului ordinea propunerilor/recomandărilor din cele două sau trei sesiuni și contextul în care s-a ajuns la această ordine, solicitând opinia lui(agreează sau nu, dacă are o justificare complementară celor formulate, etc )
– în cazul în care a existat o propunere/recomandare importantă, esențială care nu s-a regăsit în rapoarte , s-a consemnat împreună cu o justificare întemeiată.
– s-a solicitat și feedback în cazul APL-urilor pe propunerile consemnate în rapoarte dacă are disponibilitatea de a o oferi
Din rapoartele transmise reiese că s-a reușit parcurgerea celor două Ghiduri de interviu și sau formulat și propunerile/recomandările. Era recomandat să fie sintetizate propunerile 2-3 în fiecare grup, din care după aplicarea bulinelor în final să avem și justificări cel puțin pentru primele trei. În mare parte s-a reușit acest lucru. În regiunea Nord Est va fi necesară completarea propunerilor cu justificarea acestora și cu proveniența lor ONG și/sau APL . În cele trei regiuni de unde s-au trimis ambele rapoarte se poate observa cum de la o consultare la alta diferă propunerile/prioritățile , iar dacă sunt identice se situează pe locuri diferite la stabilirea priorităților. Este de așteptat să fie același situație și la a treia consultare.
Au fost prioritizate ;I formulare recomand[rile/propunerile venite din partea ONGurilor si a APLurilor
Elaborarea unei proceduri unitare pentru contractarea de servicii sociale. O lege care să fie clară, concisă, transparentă.
- Finanțarea continuă și la timp a serviciilor sociale
- Alocări cu destinaţie pentru servicii sociale din bugetul de stat.
- O lege clară şi unică pentru finanţarea şi contractarea serviciilor sociale.
- Actualizarea standardelor minime de cost
- Prevederea în bugetele anuale judeţene şi locale a fondurilor pentru finanţarea activităţilor de interes general ale ONG-urilor şi consultarea ONG-urilor
- Implementarea principiului finanţarea urmăreşte beneficiarul și elaborarea standardelor de cost şi includerea în standardele de calitate
- Pentru propunerile/recomandările formulate de ONG-uri s-au dat feedback-uri pe loc din partea APL-urilor.
Din concluziile formulate de facilitatori:
„Pozitivă şi deschisă a fost expunerea problemelor ONG-urilor şi feedback-ul direct ai reprezentanţilor autorităţilor.
Toţi participanţii au plecat cu speranţa, că aceste întâlniri vor avea şi un rezultat, că proiectul îşi va atinge scopurile şi vor fi schimbări în bine în domeniul legislaţiei, al finanţărilor.”
„A fost apreciat faptul ca întâlnirea a avut loc in comun, ONG-urile cu autoritățile si nu separat.”
„Percepţia participanţilor: Sincer preocupaţi de situaţia finanţării serviciilor sociale. Atât reprezentanţii ONG-urilor, cât şi cei ai autorităţilor administraţiei publice locale speră ca propunerile făcute şi susţinute de atâtea organizaţii să fie acceptate de legiuitor şi să devină lege.”
„Toți participanții s-au arătat mulțumiți de modul de organizare și desfășurare al workshop-ului.”
„Majoritatea reprezentanţilor diferitelor organizaţii au (re)stabilit contacte pentru a ţine legătura pe această temă și în viitor, mai ales în perspectiva forumului din februarie.”